11-годишно момиче oт Афганистан не познава живота извън затвора

Меена е на 11 години и никога не е виждала света отвъд решетките на афганистанския затвор в Джелалабад.

СНИМКА: pixabay

Меена е на 11 години и никога не е виждала света отвъд решетките на афганистанския затвор в Джелалабад. Тя никога не е извършвала престъпление. Причината да е там, е, че е зачената в затвора. Майка й Ширин Гул е осъдена на доживотна присъда след поредица планирани убийства. Според афганистанския закон в подобни случаи, ако детето няма близки роднини, майката има право да го задържи, докато навърши пълнолетие.

Първоначално Ширин Гул е била осъдена на смърт чрез обесване заради 27 убийства, които е извършила заедно със своите мъж, син и племенник. След като забременява в затвора, присъдата й е отложена, а след раждането е отменена чрез помилване от тогавашния президент Хамид Карзай. Докато е работела като проститутка, е примамвала жертвите си в дома им, където нейните съучастници са ги ограбвали и убивали. Цялото семейство, освен Гул, са обесени.

Майката има право да задържи детето си, докато навърши пълнолетие. „Да, бих искала да напусна затвора, но никога няма да си тръгна оттук без майка си“ признава малката Меена в интервю за „Ню Йорк таймс“.

Автор: Ивайло Иванов

Редактори: Даяна Кръстанова и Митьо Маринов

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn