Най-значимите събития в България и по света за 2015 година

политическите събития

2015 година е една от най-динамично развиващите се в политическо отношение. За съжаление, годината е белязана от редица атентати по света, извършени от „Ислямска държава“ и войната срещу групировката.

В началото на годината френската столица стана обект на терористични атаки. 12 души бяха убити при нападение на редакцията на сатиричното списание „Шарли ебдо“, след като маскирани мъже нахлуха и откриха огън. Списанието стана обект на атентата, след като публикува поредната си карикатура на пропока Мохамед. Няколко месеца по-късно 129 души загинаха, а близо 350 бяха ранени при терористични атаки във френската столица. На шест различни места терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Терористите атакуваха парижката концертна зала „Батаклан“ и стреляха по хората, крещейки възхвали за Aллах. Експлозии избухнаха на стадиона „Стад дьо Франс“, където се играеше приятелски мач между Германия и Франция. На събитието присъстваше и френският президент Франсоа Оланд, който беше изведен незабавно от мястото. Другите нападения  бяха в ресторанти, барове и пицария. Френската полиция арестува над 300 души по подозрения за участие в атентатите.

През октомври кървав атентат почерни и съседна Турция. Най-малко 97 души загинаха, а близо 400 бяха ранени при две експлозии срещу мирно шествие в столицата Анкара. Бомбите са избухнали от двете страни на изхода на главната железопътна гара в града.

През 2015 година се проведоха значими избори и смени на правителства за редица държави, една от които и България.

Гръцкото правителство проведе референдум, в който 60% се обявиха против предложението на кредиторите. Впоследствие се постигна съгласие относно съдбата на Гърция и членството ѝ в Еврозоната. Страната получи нов спасителен заем срещу изпълняване на редица условия. На 20 септември в Гърция бяха проведени и предсрочни парламентарни избори, след като премиерът Алексис Ципрас подаде оставка.

В България 2015 г. премина под знака на избори за местна власт и референдум, които се проведоха по формулата „две в едно”. На изборите ГЕРБ спечели в 21 областни града, както и в столицата, където кметът Йорданка Фандъкова спечели за трети път кметското място. Националният референдум показа, че 69.50 % от участниците в допитването са „за” въвеждането на електронно гласуване, а 25,99 % са „против”, но заради ниската избирателна активност въвеждането на електронно гласуване беше подложено на разискване от Народното събрание в началото на 2016 година. Депутатите решиха то да бъде поетапно въведено до 2018 година. По време на местните избори, освен нарушенията по места за пръв път се случиха хакерски атаки на сайтовете на ЦИК, ГРАО, МВР, МВнР и Министерство на финансите. Атаките се извършиха по време на първия тур на местните избори след началото на изборния ден.

Годината завърши с положително събитие – глобалното споразумение за климата. През декември представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура, което е източник на растящи заплахи за човека и природата. С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. С това споразумение за пръв път се иска от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето.

Автор: Моника Атанасова

Редактори: Александра Милева, Благовеста Маринова и Рафие Шерифова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn