Създадоха кожа от стволови клетки на мишки

Новата тъкан ще може да се прилага при кожни трансплантации

кожа

Изкуствено създадена пълноценна кожна тъкан разработиха биолози от института RIKEN, съобщава сп. „Science Advances”. „Досега създаването на кожа в лабораторни условия беше възпрепятствано от това, че подобни образци от тъкани не съдържат важни компоненти като космени фоликули или жлези с вътрешна секреция, без които кожата не е способна да управлява топлинния режим на тялото.“, казва Такаши Цуджи от института в Кобе, Япония.

Чрез „препрограмиране“ на стволови клетки от венците на мишка обаче, учените отгледали т.нар. ембриоидно тяло (подобие на зародиш от различни тъкани), което било имплантирано в тялото на гризача. Oперацията била успешна и тъканта се сраснала напълно. Притежавала черти на здравата естествена кожа – космени луковици и потни жлези.

Изследователите твърдят, че откритие им ще позволи извършването на кожни трансплантации на пациенти с множествени изгаряния и тежки дерматологични заболявания. Лабораторната кожа може да се използва и за правене на опити върху нея, вместо върху живи животни. Докато започнат да се правят трансплантации върху хора обаче, ще трябва да бъдат направени тестове, които ще отнемат между 5 и 10 години, поясняват японските учени.

 

Над публикацията работи: Ралица Чернева

Редакция: Благовеста Маринова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn