Константин Тендафилов: „Вдъхновявам се от човешките отношения“

константин трендафилов

Преди време в интернет попаднах на „Мърлявият блог на един спретнат човек„. Стиховете, които авторът Константин Трендафилов публикуваше там, ме впечатлиха и веднага побързах да споделя едно в личната си страница във фейсбук. Забелязах, че младият поет има много последователи и започнах често да проверявам блога му за нови произведения…

Сега същият този талантлив човек оглавява класацията „Най-продавани“ на родните книжарници с дебютната си стихосбирка „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?“.

Щастлива съм, че той ме допусна (дори за кратко) във вътрешния си свят, като отговори на моите въпроси.

 

Благодаря, че се съгласихте за това интервю. Споменахте, че напоследък сте много зает. Предполагам с ангажименти покрай дебютната Ви стихосбирка. Как Ви понася известността?

Големият проблем не идва от някаква известност (а и е трудно да говорим чак за такава), а от неспособността ми да седя на три стола едновременно. Трудно е да внимаваш в работата си, да обръщаш внимание на писането си и да се опитваш да имаш социален живот. Засега последното страда най-много.

 

Как се роди идеята за създаването на За кого се сещаш, когато се сещаш за някого?

 Със съвет от майка ми – „Защо не издадеш стихосбирка?“. Тя прочете мое стихотворение, което много й хареса. В нейна чест го сложих като първо в стихосбирката („Еволюция“). Каза, че ако тя имаше такова, би го сложила най-отпред на стихосбирката си. После каза, че ако мога да го повторя, значи трябва да направя стихосбирка. Слушах. Изпълних.

 

Не мога да не Ви попитамВие за кого се сещате, когато се сещате за някого?

 Не мога да не отговоря – стара, тийнейджърска любов. Момиче, което бута детска количка вече. Аз още бутам себе си.

 

Какво Ви носи вдъхновение и какво може да сломи духа Ви?стихосбирка

Вдъхновение ми носят човешките отношения. Те са пълни с фини нюанси, които една стихосбирка далеч не може да обхване. Това, което може да ме сломи, е съмнението.

 

Как бихте се описали найточно само с три думи?

Наистина не знам.

 

Как процедирате, когато творите? Изолирате се от хората или напротив?

Непрекъснато си записвам идеи на телефона – независимо дали съм в тълпа или напълно сам. Процесът на разписване обаче, е самотен процес.

 

Коя е любимата Ви собствена творба?

 „Успоредност“. 44 стихотворение в „За кого се сещаш…“

 

Първият тираж от дебютната Ви стихосбирка се продаде като топъл хляб. Очаквахте ли подобен успех?

Както споменах, съм изтъкан от съмнения. Разумът ми казваше, че несъмнено това ще се случи. Емоцията – че книгата ще бъде провал. Това е един от случаите, в които съм щастлив, че емоцията бърка.

 

Работите ли върху нещо ново в момента? Какви са бъдещите Ви творчески планове?

Непрестанно работя върху стихотворения. Това не е нещо, което включвам и изключвам – всеки ден слагам нови идеи в папката си. Но след като приключа обиколката из страната за стихосбирката, ще се опитам да се фокусирам изцяло върху романа.

 

Как се виждате след 10 години?

Късоглед съм за времето.

 

Интервюто взе: Мирослава Христинова Кабасанова

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn