20 любопитни факта за образованието по света

Benefits-of-using-ipads-in-the-classroom
Във всяка държава темата за образованието се възприема по различен начин. Въпреки водените дебати, все още не може да се намери единен отговор на въпросите коя е най-подходящата възраст за започване на задължителното образование или пък колко трябва да бъде дълъг един учебен ден. Подходите на отделните държави са изключително разностранни. Вижте 20 любопитни факта за образованието в различните кътчета на света:

1. В Австралия съществува училище, което предава уроци чрез радио сигнал до ученици, живеещи в отдалечени райони.

2. Най-голямото училище е в Индия – „City Montessori School“. В него се обучават над 32 000 деца.

3. В Китай децата получават най-много домашна работа. Тийнейджърите в Шанхай отделят по 14 часа седмично за подготовка вкъщи.

4. Децата, живеещи в Пакистан, нямат право на безплатно обучение. Там задължителното образование трае от 5 до 9-годишна възраст.

5. Лятната ваканция в Чили започва от средата на декември и свършва в началото на месец март. Това прави 3 месеца свободно време за учениците.

6. Франция е страната с най-кратката учебна година, но и с най-дългия учебен ден.

7. Децата в Германия получават т.нар. „Schultüte“  когато започват училище. Това е конус, пълен с химикалки, книжки и лакомства, които учениците получават като подарък.

8. Много от уроците в Канада се преподават, както на английски, така и на френски език.

9. В Бразилия децата започват училище в 7 часа сутринта и се прибират вкъщи за обяд със семейството, тъй като за тях това е важна част от ежедневието.

10. Всички деца в Холандия започват училище на техния четвърти рожден ден, за да има винаги някой нов ученик в класа.

11. „The King’s School“ в Кентърбъри, Англия е най-старият интернат в света, създаден през 1567 г., като днес предоставя всичко необходимо за едно съвременно образование.

12. Децата в Русия винаги започват училище на 1 септември – Денят на знанието – независимо дали се пада в почивен или в делничен ден.

13. Най-малкото училище в света е в Торино, Италия, в което през 2014 г. има само един ученик.

14. Във Финландия децата започват сравнително късно своето обучение – на 7 годишна възраст. Въпреки това, страната има една от най-успешните образователни системи в света.

15. В Иран момичетата и момчетата учат отделно, докато не започнат университет. Дори и учителите трябва да бъдат от същия пол като учениците, на които преподават.

16. Децата в Кения не са задължени да ходят на училище, но все пак повечето от тях го правят.

17. Заради проблеми с наводнения в страната, Бангладеш има повече от  100 училища на кораби. Всяко едно от тях има библиотека, достъп до интернет и е задвижвано от слънчева енергия.

18. В Америка преподава най-възрастната учителка в света – Агнес Железник, която е на 101-годишна възраст.

19. Плетене с игли и прежда е един от предметите, които се преподават в исландските училища.

20. Най-високо разположеното начално училище се намира в Тибет – на 5,373 метра надморска височина.

 

Над публикацията работи: Моника Атанасова

Снимка: http://www.smarterinteractive.co.uk/

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn