5 книги, които всички любопитни умове трябва да прочетат

Мениджърът на „Либрерия“ Пади Бътлър споделя своите топ 5 книги за един по-напредничаво мислещ свят

Снимка: http://www.coolhunting.com/

Снимка: http://www.coolhunting.com/

Мениджърът на „Либрерия“ Пади Бътлър споделя своите топ 5 книги за един по-напредничаво мислещ свят.

За тези, които не знаят – „Либрерия“ е една по-различна лондонска книжарница. В нея можете да откриете категории като „Утопия“, „Морето и небето“, „Майки, мадони и блудници“ и други.

Пади Бътлър смята, че най-добрият начин да си изобретателен е да погледнеш навън и да възприемаш всичко за идеално. Може да мислиш, че имаш оригинална идея, но според нея оригиналното не съществува. Чрез „Либрерия“ тя се стреми да търси нови вдъхновения и да предизвика предразсъдъците на хората. А ето и 5 книги, които според мениджърката са много подходящи за това.

  1. „Одисей“ на Джеймс Джойс

В разказите на Джйс реалността и фикцията сякаш се състезават. Той разкъсва не само цялата идея за това как се пише роман, но и цялостните ни представи как се обвързваме със света. Той променя начина ни на мислене.

  1. „Граждани: Хроника на Френската революция“, Саймън Шама

Това е един богат и невероятен разказ за началото на Френската революция и последвалия терор, който обхваща страната. Но основната причина тази книга да е в класацията, е културното богатство на описанието. Тя разказва за това колко важни са били културата, театърът, печатът за разпространяването на идеи. Тази книга може дори да даде начало на нова категория в „Либрерия“.

  1. „Бог на малките неща“, Арундати Рой

Това е фантастичен роман. Действието се развива в средата на 20-те в Индия, когато марксистката партия набира сила. В центърът е поставено едно семейство, което се опитва да хвърли бегъл поглед на прехода към марксизъм. Читателя има възможността да погледне през очите на две хубави деца. Изкуството на Рой е в това, че предава историята, използвайки детският речник и по този начин ти напомня за твоето детство.

  1. „Животът на Гаргантюа и на Пантагруел“, Францис Ребалайс

Красивото в тази книга е, че въпръщава експерименталния дух на отношение към езика и изкуството в този модернистичен период. Всъщност тя до голяма степен предопределя и избора на „Одисей“ в тази класация.

  1. „Какво е Ислям? Значението на това да бъдеш ислямист“, Шахаб Ахмед

Това е удивителна научна разработка. Според Бътлър изобщо не е преувеличено да се каже, че това е една от най-добрите научни исторически книги за последните пет години. Авторът се интересува от това как Западът разбира исляма и от това как самите мюсюлмани го възприемат. Това четиво е аргументирано брилятно и демонстрира как трябва повече да се оглеждаме за страхотни мислители и в мюсюлманския свят.

Върху публикацията работи: Нанси Борисова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn