Безработицата ще намалее с 10% през второто тримесечие на 2017

работа

Над една пета от работодателите в България ще увеличат числеността на своя персонал през второто тримесечие на 2017 г., Безработните ще имат възможност да намерят работа във всички 10 индустриални сектора, сочат данните на ManPower. Най-много нови служители се очакват в сферата на производството и търговията на едро и дребно. Останалите сектори като финансите и застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите също планират ръст на работната сила. Основните региони, в които това ще се случи, са Пловдив, София, Варна, Русе и Бургас,  като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив.

Увеличението на персонала ще е с 10% повече спрямо първото тримесечие на годината. Въпреки че перспективите са стабилни, наемащите работна ръка остават предпазливи по отношение към плановете си за своите служители заради политическата обстановка в страната и предстоящите парламентарни избори.

Най-добрите перспективи за наемане на работна ръка се очертават при големите компании, чиято численост на персонала наброява над 250 души. Въпреки това всички предприятия, независимо от размера си, очакват покачване на работната сила. По-надолу в  класацията се нареждат средните компании с до 250 служители. А на последните места се нареждат предприятията с до 50 човека персонал и тези с не повече от 10 служители.

Над публикацията работи: Михаела Стоянова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn