Бившият съветник на Тръмп Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за контактите му с Русия

Бившият съветник на Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин призна, че е излъгал ФБР за контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, съобщи CNN. Флин уточни, че е действал така по нареждане на американския президент. Разговорите му с Кисляк  са били свързани с предстоящата резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Израел и санкциите, наложени на Русия. След като Флин се призна за виновен в съда, беше постигнато споразумение, според което бившият съветник ще съдейства на специалния прокурор Робърт Мюлър в разследването за връзката между Тръмп и Москва и руската намеса в президентските избори през 2016.

Майкъл Флин е четвъртият обвиняем по казуса. Ръководителят на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и съдружникът му Рик Гейтс бяха обвинени, че са служили като нерегистрирани агенти на украинското правителство и на украинския президент Виктор Янукович. Обвиненията също включват пране на пари. Обвинен от специалния прокурор е и външнополитическият съветник в кампанията на Тръмп Джордж Пападопулос. Той вече призна, че е предоставял фалшиви твърдения пред ФБР.

Майкъл Флин подаде оставка от съветническия пост през февруари тази година, след като подведе Белия дом за свои разговори с руския посланик преди Тръмп да встъпи в длъжност. Той беше официално обвинен в лъжа и стана най-високопоставеният държавен служител, подведен под отговорност в рамките на разследването за връзките между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Автор: Вера Балабанова

Редактори: Екатерина Бузалакова, Аглая Ал-Хасан

Снимка:https://www.vanityfair.com/news/2017/11/michael-flynn-son-russia-investigation-charges

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn