Дванадесетата нощ на музеите идва на 21 май

нощ на музеите

Европейската нощ на музеите ще се проведе за 12 пореден път в София на 21 май. Почти 50 музеи и галерии ще отворят безплатно вратите си от 18 ч. до полунощ, като за първи път тази година ще се включи и новата ни Национална галерия „Квадрат 500“.

В „Нощ на музеите“ 2016 ще вземат участие както национални музеи и галерии, така и регионални музеи, общински културни институти и частни галерии. Те ще представят множество изложби, концерти, различни артистични прояви, посветени на събитието. Ще се проведе и игра с награди.

„Квадрат 500“ ще обогати тазгодишното издание с близо 2 000 произведения, разположени в 28 зали на 4 етажа. Експонатите ще са от българското, европейското и световното изкуство.

Столична община ще осигури и автобус от 18 до 23 ч.

Традицията на европейската „Нощ на музеите“ започва през 2005 г., като за първи път се организира от френското Министерство на културата и за няколко години се разпространява из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още през първата й година, като до този момент не са пропускали нито веднъж. Целта на събитието е по-голям кръг от хора да се докосне до културното наследство.

Над публикацията работи: Елиза Младенова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn