Кюрдското правителство предлага отмяна на резултатите от референдума за независимост

Търси се диалог с Багдад, за да предотврати по-нататъшно насилие

кюрди независимост референдум

Кюрдското регионално правителство иска да отмени резултатите от референдума за независимост, провел се на 25.09. 2017 г., въпреки високата избирателна активност по данни на BBC.

Багдад обяви вота за нелегален, а министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади съобщи, че застрашава мирното съжителство на народите.
Миналата седмица военните окупираха ключови области за автономния регион – град Киркук и околностите му, богати на нефт. Агенция Reuters съобщи изказването на кюрдското регионално правителство, че конфликтът между двете страни ще доведе само до безредици в страната.

Затова то търси диалог с иракското федерално правителство, базиран на конституцията за създалата се ситуация и предлага замразяване на резултатите от референдума, за да предотврати бъдещо кръвопролитие.
Говорител на иракските въоръжени сили съобщи в социална мрежа, че военните действия в Киркук не са свързани с политиката.
От своя страна, министър-председателят поиска да изземе всички оспорвани територии и контрол на границите между Ирак и Турция, които се намират в автономната област.

Над публикацията работи: Галена Стоянова

Снимка: https://cont.ws

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn