Липса на съдействие и корупция при разследване на смъртен случай в Малта

Делегация, докладваща за смъртта на журналистката Дафни Галисия, отбеляза бездействие от страна на институциите при посещение на острова

Членове на Европейския Парламент (ЕП) посетиха Малта, за да разгледат фактите около смъртта на разследващия журналист Дафни Каруана Галисия. Журналистката, чийто известен блог атакува корупцията на високо ниво, тъмните бизнес сделки и организираната престъпност на острова, почина през Октомври, след като колата ѝ беше взривена на метри от дома ѝ.

Делегацията беше изпратена от ЕП с изискване към европейските власти да отвори формален диалог с Малта относно смъртта на журналистката.  След посещението, тя съобщи, че очевидното нежелание да се разследват и съдят важни случаи е създало усещане за беззаконие. Представителите са пристигнали силно обезпокоени относно прилагането на законите на острова и са си тръгнали дори още по-притеснени, заявиха пред Гардиън самите те.

Немският представител на ЕП Свен Гиѝголд, след двудневни срещи със служители на правителството, регулатори, местни журналисти и активисти за гражданските права, изяви притеснението си относно отношението на полицията и на главния прокурор на острова. И двете институции са показали голямо нежелание за разследване и са се провалили в осъждането на случаи на корупция и пране на пари, смята той. Гиѝголд твърди, че причината за липсата на разследвания вероятно е прикриването на високопоставени правителствени служители и финансови институции. Според немският представител островът страда от системни проблеми, коренящи се в Конституцията. Един от тях е правото на премиера да назначава висши служители.

Семейството на Дафни Галисия също е на мнение, че разследването на убийството не може да бъде безпристрастно и независимо , тъй като е водено от висш служител, който е в брачен съюз с министър, критикуван в статии на журналистката.

Делегацията ще предаде докладите и препоръките си и ще продължи диалога с Европейската комисия в подготовката на процедурата по Член 7 – официален одит за прилагане на законите в държава-членка.

По публикацията работи: Вера Балабанова

Редактори: Олена Бербат, Радина Иванова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn