Меркел посети Югоизточна Турция заради мигрантската криза

merkel

Германският канцлер Ангела Меркел посети граничната турска провинция Газиантеп през април. Тя се срещна с турския премиер Ахмед Давутоглу, за да обсъди изпълнението на сделката, която ЕС сключи за пренасочване на имигранти от Гърция към Турция.

Меркел, Давутоглу, зам.-председателят на Европейската комисия Тимерманс и председателя на Европейския съвет Доналд Туск посетиха бежански лагер в гр. Низип. След това четиримата обсъдиха проблемите с бежанската криза.

Темата на разговора им беше свързана със сделката за взаимна помощ , която Меркел предложи на европейските лидери и Турция. Договорката между южната ни съседка и ЕС влезе в сила преди три седмици, като Турция се ангажира с приема на нелегални имигранти от гръцките острови, а Европейският съюз обеща 3 млрд. евро (3.37 млрд. долара)  финаносова подкрепа и отпадане на туристическите визи за турците до края на юни.

Междувременно външният министър на Турция Мевлут Кавусоглу заяви, че ЕС трябва да е „по-прагматичен при отпускането на обещаната финансова помощ“, тъй като са се появили  проблеми с получаването на парите. Въпросът с визите все още се обсъжда и изглежда, че крайният срок за вземане на решение ще се удължи.

Над публикацията работи: Йоанна Русева
Снимка: ozcu.com.tr

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn