Монетите: стойност vs изработка

Според задълбочено разследване на американското шоу „Последната седмица снощи“ с водещ Джон Оливър едно американско пени струва за изработка и дистрибуция около 1.8 пенита на държавната хазна. Разследването показва, че това струва 50 милиона до-лара загуби годишно.

Пред този проблем се изправя и България, като родната стотинка струва повече от аме-риканското пени. Това е вследствие на металите, които са ползвани при производство-то, тяхното поскъпване в последното десетилетие и шлифовката на стотинката. Пенито тежи 2.5 гр. и има диаметър от 1.9 мм, докато стотинката е по-малка със своите 1.8 гр. и диаметър 1.6 мм, но в състава си включва мед, която е по-скъпа от цинка.

Репортери на НБС правят експеримент, като хвърлят пенита на земята с цел да разбе-рат дали имат достатъчна стойност, за да се наведе човек и да ги вземе от земята. Зак-лючението от експеримента е, че те нямат никаква стойност за американеца. Това се потвърждава и от изследване на Gallup през 2002 г., когато се установява, че 2% от гражданите хвърлят пенитата си в боклука. За българина стотинката също няма особе-на стойност. Монетният двор отчита огромно годишно производство на най-малката монета без наченки за спад. Стотинките се губят поради малките си размери, а поняко-га дори се хвърлят нарочно. Българските новинарски емисии отразяват, че стотинката се ползва най-вече като средство за наказание за българските институции. Не един или два са случаите, в които завишена сметка за ток или вода е платена в жълти стотинки в знак на протест.

Много държави са се опитали да намерят отговор на проблема, като заменят използва-ните метали с не толкова скъпи, но до момента комбинацията от цинк и алуминий е най-евтина и все още изработката на най-малката стотинка струва повече, отколкото самата ѝ стойност. Според Централната банка в Ирландия монетите от 1 цент струват 1.65 цента за производство, докато тези от 2 – 1.94 цента. Поради тази причина през 2015 г. Ирландия се присъедини към Швеция, Холандия, Дания и Белгия, като премах-на изцяло употребата на най-малката монета. Канада и Австралия са също сред първите държави, които правят радикална крачка към решението на проблема. Подобно нещо е направено в САЩ през далечната 1870 година, когато „половин пени“ е премахнато от пазара.

Снимки: http://www.xygaming.com
https://money.howstuffworks.com

Автор: Ивайло Иванов

Редактори: Димана Димитрова и Галена Стоянова 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn