Облекчения за студентските кредити предлага МОН

студентски кредит

Облекчаване на процедурата по теглене на студентски кредити, както и на условията за опрощаването им предлага Министерството на образованието. Това съобщи министър Меглена Кунева по време на среща със студенти от Медицинския университет в Плевен.

Проектът вече е обсъден с представители търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и студентските съвети в страната, стана ясно от думите на Кунева. Самите студенти пък обявиха, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави.

На срещата беше коментирана и темата за приоритетните специалности във връзка с промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването. „Много е хубаво, че не сте приоритетна специалност и няма нужда да бъдете подпомагани. Вие имате 100% заетост“, заяви образователният министър.

Министър Кунева изрази задоволство, че в Плевен се подготвят много чужди студенти и апелира за това повече българи, живеещи в чужбина, да се върнат, за да следват медицина у нас.

Над публикацията работи: Благовеста Маринова

Снимка: http://iku-labo.jp

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn