ОФИЦИАЛНО: Русия получи забрана за участие в Пьончан 2018

Международният олимпийски комитет официално забрани на Русия да изпраща спортисти на зимната олимпиада в Пьончан през 2018 г., която ще се проведе между 2 и 25 февруари, заради системно нарушаване на антидопниговите правила.

Това заяви президентът на комитета Томас Бах и обяви, че руски състезатели ще участват под олимпийски флаг. „Това е безпрецдентна атака върху почтеноста на Олимпийските игри.“, заяви той. Също така, че спортният министър на Русия между 2008 и 2016 г. и сегашен вице-премиер на страната Витали Мутко получава забрана за участие в каквато и да е форма в събития, свързани с олимпийски игри.

На 4 декември стана ясно, че състезателите в зимните спортове са дали досега общо около 7000 допинг проби в подготовката за Олимпийските игри в Пьончан 2018, а 1240 от тях са на руснаци – най-много от всички националности. 

Президентът на МОК Томас Бах допълни, че чистите руски атлети ще бъдат допуснати до Пьончан 2018 и се надява това да бъде „мост към честно бъдеще на игрите“. „Искам да благодаря на г-н Шмит и работата на неговия екип. Комисията изготви ясен протокол за системна манипулация на антидопинговите правила. Имало е неточности с антидопинговата лаборатория в Сочи. Затова МОК взе категорично решение да не допусне изпращането на състезатели под руски флаг. Чистите състезатели ще участват под олимпийски флаг и олимпийският химн ще бъде изпълняван при спечелена титла. Те ще бъдат вписани в листата като под името „Олимпийски атлети от Русия“ 

„Тези решения трябва да сложат точка на тези грозни ситуации. Спортният министър Мутко е наказан със забрана в участие на каквито и да е събития, свързани с МОК.“, завърши Бах.

Виктор Петков

източници: ioc.com; bbcsport.com, eurosport.com
снимка: IOC Media

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn