Проектът за модернизация на спешната помощ – на финалната права

По-добри условия на труд и заплащане са предвидени за медиците

Снимка: http://maxpixel.freegreatpicture.com

Проектът за обновяването на линейките и спешните центрове у нас, който беше забавен, вече е подновен и продължава да се изпълнява в срок. Това сподели министърът на здравеопазването проф. Николай Петров в интервю за вестник „24 часа”. Той обясни, че забавянето на проекта по модернизирането на спешната помощ се е получило заради това, че според договора е трябвало всички точки да бъдат предадени завършени, а след това фирмата да започне архитектурното проектиране.

Проф. Петров уточни, че е било необходимо да се направят промени по някои от точките, за да може проектът да се вмести в определените за модернизирането 163 млн. лева.

Въпреки забавянето, модернизацията предстои да бъде осъществена съвсем скоро. Здравният министър наблегна на необходимостта от обновени центрове и нови линейки като обясни, че по този начин ще се изгради добра мрежа за спешна помощ и ще може да се осигурят добри условия за труд на медиците.

Като допълнителна мярка по разрешаването на проблемите в здравеопазването у нас проф. Петров заяви, че е предвидено и увеличение на заплатите на лекарите, които работят в спешната помощ. То предстои да бъде изпълнено през следващата година, но въпреки това никой не иска да работи в спешната помощ, според здравния министър. Той изтъкна и лошото отношение на обществото към медиците и призова медиите да съобщават не само когато линейката закъснее, но и когато тя пристигне навреме.

Над публикацията работи: Магдалена Нонова

Снимка: http://maxpixel.freegreatpicture.com

 

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn