“Реквием” от Моцарт на Колодрума в Пловдив

реквием моцарт

Маестро Йордан Камджалов и Genesis Orchestra, заедно с хоровия формат на „Музикална лаборатория за Човека“ с диригент Мая Василева, ще представят класическия концерт „Реквием“ в гр. Пловдив. Предсмъртното произведение на Моцарт ще звучи в зала „Колодрум“ на 26 март 2017 г от 19:00 часа.

„Реквием“ в Пловдив ще разчупи традиционните представи за класически концерт – със сцена, поставена в центъра на спортната зала, която дава 360-градусов поглед към хора, оркестъра, солистите и диригента. Самата сцена ще бъде изградена под формата на птица, символ на окриляващата сила на музиката.
Повече за уникалния формат на концерта ще разкаже самият маестро Йордан Камджалов по време на т. нар. „Предконцертни диалози“ – още един уникален за България формат, въведен от самия него за среща с публиката преди концерта. Събитието ще се проведе на 20 март 2017 г., от 18:00 часа в ДК „Борис Христов“, Голяма конферентна зала, гр. Пловдив, и е отворено за всички желаещи.

„Реквием” е философия за тъмния път от страдания, които могат да блестят чрез музиката, където Моцарт е вечно жив. Историята се случва през 1791 година, когато той започва да пише фундаменталната си свещена погребална меса, но по време на композирането споделя опасенията си, че няма да живее още дълго и споделя със съпругата си, че е убеден, че пише Реквием за собствената си смърт. Заради смъртта на автора, тя остава недовършена и същевременно даваща надежда за вечен живот на всеки, който е чул красотата на музиката в нея.

Така „Реквием” се превръща в последното произведение от Волфганг Амадеус Моцарт, чиято премиера е няколко дни след смъртта му. Маестро Камджалов ще се осмели да въведе публиката в творческата лаборатория на гения. Това ще стане чрез „музикално въведение” – формат непознат за българската аудитория, но обещаващ да я завладее докрай, чрез изваждането и интерпретирането на ключови символи, фигури, формули и картини от произведението с цел създаване на условия за по-дълбоко и качествено преживяване.

Концертът ще бъде записан и излъчен онлайн на живо чрез метода лайвстрийм (live stream), по подхода на берлинската филхармония. Всеки, който желае да се докосне до мистерията на „Реквием“, ще може да го направи на живо на страницата на „Сосиете Женерал Експресбанк“ във Фейсбук, както и на платформата на STREMER.BG.

Концертът се реализира в рамките на проект „Свобода в класиката” с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на град Пловдив за 2017 г.

Над публикацията работи: Елена Ангелинина

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn