Северна Корея обвинява Тръмп, че е обявил война

Miro-South-Korea-US-Flags

Външният министър на Северна Корея Ри Янг Хо обвини президента на САЩ Доналд Тръмп, че е обявил война на страната му, след като през уикенда е написал в Туитър, че Северна Корея „няма да бъде наоколо още дълго“, съобщи американската телевизия CNN.

„Тъй като САЩ обяви война на нашата страна, ние имаме правото да предприемем всякакви защитни мерки, включително да обстрелваме американските стратегически бомбардировачи по всяко време, дори все още да не са преминали въздушната граница на страната ни.“, каза Ри.

В същия ден прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че САЩ не са обявявали война на Северна Корея и че предположението за това е абсурдно. Тя добави още, че „не е уместно“ в интернационални води да се обстрелва самолет на друга нация и че администрацията възнамерява да продължи да защитава района.

Според Катина Адамс, говорител на Държавния департамент, САЩ се стремят към „мирно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“. Но полковник Роб Манинг, говорител на Пентагона, заяви, че американската армия е готова да предприеме всякакви мерки, за да защити съюзниците, партньорите и родината си.

Попитан за обвиненията на Ри,че коментарите на Тръмп означават обявяване на война, Манинг каза: „Нашата задача като Департамент на отбраната е, както знаете, да сме сигурни, че на президента са предоставени военни опции. Ще продължим да правим това и имаме дълбок арсенал от военни опции, които да предоставим на президента, така че след това той да може да реши как иска да процедира със Северна Корея и режимът.“ „Заели сме позиции и сме готови да се бием довечера“, добави той.

Публикацията на Тръмп в Туитър гласи: „Туко-що чух външния министър на Северна Корея да говори пред ООН. Ако мислите му са еко на тези на Малкия човек ракета, те няма да бъдат наоколо още дълго!“.

Тя е написана като отговор на изявлението на Ри Янг Хо, че Тръмп е направил ракетната атака на американска територия неизбежна, след като бомбардировачи на САЩ прелетяха над интернационални води източно от Северна Корея и засечена мистериозна сеизмична активност e породила притеснения относно ядрените амбиции на измамната нация.

След разменени заплахи от двете страни Северна Корея обяви, че може да изпробва мощно ядрено оръжие над Тихия океан като отговор на заканите на американския президент за военни действия.

Над публикацията работи: Вера Балабанова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn