Ще изместят ли електронните книги четенето на хартия

e-book

Автор: Моника Ангелова

В последно време „Дали мишката ще изяде книжката?“ придоби нов смисъл покрай развитието на новите технологии. Модерната версия на въпроса е за мястото на хартиената книга в заобикалящия ни свят и дали електронните книги са бъдещето на четенето.

Истината е, че в миналото неведнъж е предсказвана смъртта на книгата. През 1988 г. Гор Видал заявява: „Никой вече не чете… Телевизията внесе в живота на хората едно измерение, за което още не си даваме сметка… Читателите са вид, застрашен от изчезване“. Такива изказвания и предположения за залязващия живот на книгата са се правили при всяко нововъведение в света на техниката. Това се е случвало при появата на масовото радио, киното, телевизията, видеото и интернета.

Четенето обаче остава на мода, въпреки че методите за извършването му се променят с годините. Последното доказателство за това са електронните четци, които за кратко време добиха голяма популярност сред любителите на книги.

Недостатъците на хартиената книга

Хартиената книга е произведение на изкуството. Първи или редки издания се пазят по цял свят като изключителни ценности. Но въпреки романтиката, която могат да внесат красиво отпечатаните книги, те несъмнено имат и своите недостатъци. При дълго отсъствие от дома страстният читател би искал да вземе поне няколко от тях. Те обаче са неудобни за пренасяне, заемат много място и тежат. При електронните четци не съществуват такива проблеми, тъй като те могат да запаметяват голям брой книги, без да заемат място или да тежат повече от няколкостотин грама. Друг недостатък на хартиените издания е мястото, което изискват в домашните библиотеки, както и прахта, водеща до чести основни почиствания.

Недостатъците на електронния носител

Електронните четци не заемат място, не събират купища прах, не тежат и събират много книги, но истината е, че на българския пазар все още няма голямо разнообразие от преведени виртуални издания. Освен това четецът не е леснодостъпно устройство за по-възрастните читатели. С него човек е и зависим от захранването. Друг проблем е, че все по-развитите модели на тези устройства сякаш изместват фокуса от четенето към лесното сърфиране в интернет за странични нужди.

Истински запалените читатели могат да направят най-добрия избор между виртуалното и хартията, като ги съчетаят и съвместят в начина си на живот. Хартиената книга не е в залеза на живота си. Тя вече има нов съмишленик в идеалите и ценностите, които изповядва – повече образовани хора с въображение и жажда за все повече нови знания и открития.

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn