След Брекзит Лондон ще се стреми към икономическа самостоятелност

 

Посоката, в която трябва да поеме Великобритания след Брекзит, е към споразумение, гарантиращо икономическа самостоятелност на страната, и възможността тя да определя собствени правила след излизането ѝ от Европейския съюз. Това обяви Тереза Мей пред министрите си, съобщи Ройтерс.

На правителствено заседание министър-председателят представи дългосрочните си цели за за предстоящите преговори по Брекзит.

След успеха на премиера за постигане на споразумение с ЕС за преминаването на следващ етап на разговорите тя поема нова битка по отношение на това какви ще бъдат дългосрочните отношения между Великобритания и блока. След оформянето на решението ще се наложи Мей да преодолее голямото разделение, влкючително и сред висшите министри, за това дали да синхронизира икономическото бъдеще на Великобритания с Европейския съюз, или изцяло да се отдели от блока и да се стреми към по-голяма роля.

Мей заяви, че целта на кабинета е ясна- споразумение, осигуряващо възможно най-добрите търговски условия с ЕС и даващо на Великобритания шанса да установи свои правила, които да съдействат за споразумения с трети страни.

Също така министър-председателят отхвърля възможността за икономическо партньорство с ЕС по модела на Европейската икономическа зона, като целта ѝ е да постигне по-добро споразумение от това, подписано между ЕС и Канада миналата година, съобщи БТА.

Автор: Венцислава Боянова
Редактор: Галена Стоянова
Източници: www.reuters.com
www.bta.bg
Снимки:
https://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/galleries/x701/144877.jpg
http://www.southeastradio.ie/wp-content/uploads/2016/11/Brexit.jpg

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn