Телефонни измамници ограбват чрез мобилно приложение

телефон измама

„Ало“ измамниците откриха нов начин да манипулират жертвите си. В помощ на и без това ефективните кражби се оказа мобилно проложение, достъпно за всеки в интернет, съобщава сайтът plovdiv24.bg, цитирайки данни от полицията.

Програмата се нарича Spoof voice и има както платена, така и демо версия, а също и много безплатни разновидности. Предвидена е да можем да се пошегуваме с приятел, защото когато набираме някого, можем да променим това, което се изписва на екрана когато го търсим. Така измамниците могат да се представят за роднина на жертвата, като могат да напишат името на някой близък, стига да го знаят.

Така възрастните хора не изпитват и грам съмнение, че гласът в слушалката е на някой друг, различен от техните най-близки роднини. До засичането на схемата се стигнало, след като при проведени разпити много пенсионери обяснявали, че обаждането по телефона е било или от дъщеря им, или от внучката, като се изписвало името им. Хората дори се чудели как това е възможно. След направено разследване от полицията се установило, че Spoof voice е главният помощник на телефонните измамници и номерата им стават все по-успешни.

Един от последните примери е дядо на 85 години от Бургас, който подарил 3100 лв на крадците, мислейки, че разговаря с внука си. Непознатият поискал сумата от 4000 лв., за да плати шест радиатора и една печка. Обяснил, че стоката е на промоция в новооткрит магазин за техника в Бургас. Измамникът казал още, че тъй като не е в града, парите ще вземе служител на магазина. Пенсионерът подготвил сумата от 3100 лв. и я предал на непознат мъж, дошъл на домашния му адрес. По-късно дядото се свързал с внука си, който живее в София. Разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията.

62-годишна жена също е станала жертва на телефонна измама за над 7 000 лв., съобщиха от МВР-Монтана.  В телефонен разговор неизвестно лице се представило за служител на полицията и съобщил, че жената е част от акция по залавяне на извършители на телефонни измами. На 62-годишната било обяснено, че трябва да остави на обществено място парите, с които разполага в момента. Тя казала, че има 7 050 лв. и била инструктирана да ги сложи в дамска чанта, която да постави до контейнери, намиращи се при детска градина на ул. „Панайот Хитов“ в Монтана. По случая е  образувано досъдебно производство.

Над публикацията работи: Симона Здравева
Снимка: turner.com

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn