Тенис-звездата Йелена Докич: „Баща ми ме тормозеше 13 години“

Непобедимата австралийка с югославски произход разкрива истината зад успешната си кариера.

jelena

Йелена Докич, бившата номер 4 в световната ранглиста, разкри емоционалния и физически тормоз, на който я е подлагал баща й в продължение на повече от десетилетие. Изповедта на Докич, както и други лични разкази за борбата й с множество травми, болест на щитовидната жлеза и депресия, са събрани в биографията “Unbreakable”, чиято премиера беше тази седмица. Докич споделя, че баща й я биел с колан при всяка загуба. Тормозът започнал когато била на 6 години и продължил до 19-годишна възраст.

В един от стотици спомени, събрани в книгата, Докич описва и как баща й я изоставя след загуба: “Ти си жалка, ти си безнадеждна крава, ти няма да се прибираш вкъщи. Срам ме е от теб. Намери къде да спиш”, казва пияният Демир, а вечерта Йелена е приютена от един от реферите на турнира. По-късно през същия сезон, на турнир в Канада, Дамир така пребива състезателката, че тя изпада в безсъзнание.

Докич разкрива и това, което тя нарича “най-лошия момент не само в кариерата ми, но и в живота ми” – когато тенисистката е освиркана от сънародниците си на Australia Open, на първия мач, след като започва да играе за бившата република Югославия. “Това решение – да започна да играя за Югославия през 2000 г. –  ми се струваше безумно, бях толкова тъжна и ядосана, че баща ми ме накара да го направя. Ако има едно нещо в живота и кариерата си, което бих променила, то това е то. Винаги съм се чувствала като австралийка, не трябваше да си тръгвам. ”

Бащата на Йелена, който й е треньор през по-голямата част от кариерата й, е известен с проявите си на агресия и непристойно поведение на корта. Те често са отразявани с присмех от медиите. Според Йелена много хора са знаели какво й се случва, но не са направили нищо: “Медиите се шегуваха на всичко, което той правеше. Но не беше смешно.”

Йелена Докич е родена в Югославия през 1983г. Когато е на 11 години тя имигрира със семейството си в Австралия. Докич се прочува с победата си на Уимбълдън 1999 г., когато едва на 16 години тя побеждава световната номер едно Мартина Хингис. Това е единственият път, когато номер едно в ранглистата губи от състезател на Уимбълдън. Днес, Докич се завръща на корта – заради себе си: “Не можех да изляза на корта няколко години след като се оттеглих, но отскоро започнах да играя отново и ми доставя истинско удоволствие. Мисля, че никога не съм харесвала тениса толкова, колкото го харесвам сега.”

Източник: www.theguardian.com, www.telegraph.co.uk

Над публикацията работи: Радина Иванова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn