Великобритания се подготвя и за варианта да няма търговска сделка с ЕС след Брекзит

брекзит

Обединеното кралство да сключи „уникална“ търговска сделка с ЕС. Тази идея лансира отново по време на петия кръг от преговорите за Брекзит министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, пише БиБиСи. Исканията на премиера са тя да не повтаря нито модела на Канада, нито Великобритания да остане част от Европейското икономическо пространство.

В речта си обаче Мей предупреди, че се обмислят всички варианти, включително и да няма никакво търговско споразумение между Великобритания и ЕС. Това означава, че страната сама ще определя с кого ще търгува и това ще важи отпървия ден на Брекзит за всички страни, освен за онези, които имат специално споразумение с Обединеното кралство. Въпреки това от британското правителство съобщават, че това не е най-желаният изход от развода с ЕС и за предпочитане е да се сключи изгодна и за двете страни търговска сделка.

Водените от Мей преговори срещнаха критики от някои политически лидери във Великобритания. Председателят на Лейбъристката партия Джеръми Корбин заяви, че 15-те месеца от референдума насам са „прекарани в кавги между управляващите“, които са превърнали излизането на страната от ЕС в „бъркотия“. Той отново призова Мей да гарантира правата на гражданите на европейската общост, които живеят на Острова, като отново критикува липсата на прогрес по въпроса със Северна Ирландия.

„Тереза Мей отново потвърди, че целта на Великобритания е да се превърне в самоуправляваща се, свободно търгуваща и глобална държава, която ще си върне контрола върху собствените си закони, пари и граници.“ Така пък външният министър на Великобритания Борис Джонсън изрази подкрепата си към действията на премиера Тереза Мей.

Петият кръг от преговори, започнал в Брюксел, беше последният преди официалната среща на върха на лидерите на страните от ЕС, която ще се проведе на 19 октомври. Първите мъже на страните-членки ще обсъждат дали е постигнат достатъчен прогрес в преговорите между Великобритания и ЕС след Брекзит, включително по отношение на търговията.

Над публикацията работи: Анастасия Димитрова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn