Видео асистент ще съдийства за пръв път на официален мач във Великобритания

Технологията вече е изпробвана в Южна Корея и в Германия

видео асистент съдия

Технологията VAR (Video Assistant Referee) ще бъде използвана за пръв път официално във Великобритания този петък, потвърдиха по-рано днес от Футболната асоциация. Това ще се случи по време на приятелската среща между футболните отбори на Обединеното кралство и Германия на стадион Уембли, предаде BBC Sport. Още през юни тази година представители на ФИФА обявиха, че тестът с видео асистенти съдии е успешен, и искат да използват технологията и на Световното през 2018 г.

Видео реферите наблюдават случващото се на терена от монитор и са в постоянна връзка със съдиите на терена. Целта е да бъдат попрявани евентуалните грешки, които съдиите допускат по време на мач.

По-рано тази седмица Германската футболна асоциация замени Хелмут Круг като началник на центъра на VAR в Кьолн, след като вестник го обвини в пристрастие към Шалке – отборът, който подкрепя. От Асоциацията настояват, че решението за свалянето му от този пост е взето още преди статиите във вестника, и Круг остава включен в проекта за видео съдиите.

По текста работи: Екатерина Бузалакова

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn