Япония проектира „невидим” влак

невидим влак

Ако някой може да изобрети влаковете на бъдещето, то това е Япония. Тяхно произведение е влакът-стрела, който може да се движи със скорост от 580км/час, а сега Seibu Railway Co искат да проектират влак, който да е едва забележим за околните.

Архитектът Казуньо Седжима от японската фирма Sanaa обяснява, че влакът всъщност няма да бъде напълно невидим, а супер-отразяващ. Това ще се случи благодарение на напълно огледалната му повърхност, върху която ще се отразява заобикалящата го среда.

Нещото, което прави проекта да изглежда още по-обещаващ е, че новият дизайн ще може да бъде прилаган и върху видимите влакове, които се използват сега.

Seibu Railway Co дори са позволили на Седжима да промени интериора и екстериора на бързите влакове Red Arrow в чест на стогодишнината им.Според списание Dezeen, екстериорът ще бъде заменен с полу-прозрачни, огледални панели, а квадратната му форма ще се трансформира в тази на сребърен куршум.

За съжаление не всички подробности около изобретяването на невидимия влак са известни. Това може би е така, защото никой не обяснява на света как да си направи невидим влак, ако преди това не е създал такъв за себе си.

Очаква се новите влакове да излязат на релсите през 2018 г. и да покриват повече от 178 км. от влаковия маршрут в Япония.

Над публикацията работи: Пламена Стойкова

Снимка: fastcompany.net

СПОДЕЛИ:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn